Vmbo

Welkom bij het vmbo!
Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Er is een basis- en een kaderberoepsgerichte leerweg en de opleiding duurt 4 jaar.
Je krijgt bij ons voornamelijk les in de C-vleugel van ons hoofdgebouw. Dit is lekker overzichtelijk. Op deze manier leer je de andere leerlingen van het vmbo en de docenten snel kennen!  In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) word je bij ons geplaatst in een basis/kader of kader/mavo klas. Opstromen naar kader of naar de mavo blijft dus een mogelijkheid!

Lekker in je vel

Wij vinden het belangrijk dat elke leerling goed in zijn/haar vel zit. Dit betekent dat we goed in de gaten houden hoe het met je gaat. Maak je gemakkelijk vrienden? Ben je goed in plannen? Lukt het leren? Daarom krijg je voor twee jaren dezelfde mentor. Wel zo handig, want die leert jou goed kennen.

Flexrooster

Samen met je mentor bekijk je waar je goed in bent en wat je nog lastig vindt. Je leert op die manier flexuren te kiezen. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een vak waarbij je nog extra uitleg nodig hebt of juist extra uitdaging in zoekt. Je mentor helpt je bij het maken van de juiste keuzes.

Ontdek jouw talenten!

Op onze school vinden we het belangrijk dat je leert te ontdekken wat je talenten zijn. Waar ben je goed in en wat vind je leuk?! We bieden daarom projecten aan. Voorbeelden van deze projecten zijn: Duurzaamheid, ICT, Lezen, Pesten, Kennismaken met elkaars cultuur, Biodiversiteit, Ruimte, Stopmotion en ga zo maar door. Tijdens een project leer en doe je dingen die je tijdens een gewone les niet zo vaak doet. Je kiest zelf om een project te volgen. De projecten worden klassikaal, maar ook met leerlingen uit hetzelfde leerjaar gevolgd. Extra leuk en gezellig dus!

Veel variatie tussen denken en doen

Op het vmbo van Carmelcollege Emmen willen we variëren tussen denken en doen. En daarom zijn er elk jaar verschillende excursies en/of activiteiten die plaatsvinden. Hierbij valt te denken aan de introductieweek aan leerjaar 1, de wintersportweek in leerjaar 3, het bezoek aan Den Haag in leerjaar 4, maar ook aan diverse voorlichtingen op school (Halt, culture activiteiten, etc.), bezoek aan kamp Westerbork en een bezoek aan het Rijksmuseum. Verder bezoeken de leerlingen verschillende bedrijven in de regio, bijvoorbeeld de Waterzuivering. Wanneer er excursies en/of activiteiten gepland zijn, wordt dit uiteraard vroegtijdig gecommuniceerd.  

Sport&Lifestyle 

Leerlingen op het vmbo kunnen de eerste twee jaar ook kiezen voor Sport&Lifestyle.  

Dienstverlening en producten (D&P)

Vanaf het derde leerjaar volgen leerlingen het intersectoraal programma Dienstverlening en Producten. Dit programma biedt leerlingen de mogelijkheid om zich breed te oriënteren en vaardigheden te ontwikkeling die in alle beroepsgroepen bruikbaar zijn. De definitieve beroepskeuze kan daardoor worden uitgesteld totdat ze naar het mbo gaan.

Zorg & Welzijn

Binnen het D&P programma hebben we onlangs de richting Zorg & Welzijn toegevoegd, wat erg gericht is op het helpen van mensen. Binnen het programma maken de leerlingen kennis met de gezondheidszorg,  het welzijnswerk en de uiterlijke verzorging.