Tweetalig onderwijs (TTO)

Als enige school in de regio heeft het Carmelcollege Emmen tweetalig onderwijs (TTO) voor mavo, havo en atheneum. Leerlingen krijgen gewoon de lesstof die ze normaal ook op de mavo, havo- of atheneumopleiding krijgen, alleen zijn veel lessen in het Engels. Daarnaast is wereldburgerschap een belangrijk onderdeel van de opleiding.

TTO is een afwisselende opleiding waarin Engelse taalvaardigheid, wereldburgerschap en persoonsontwikkeling centraal staan. Voor leerlingen die de Engelse taal graag goed willen beheersen, die graag veel van de wereld willen zien, de internationale zakenwereld in willen of in een internationaal bedrijf willen werken is TTO de juiste opleiding. Je hebt er niet alleen in de toekomst veel profijt van; door de manier van lesgeven, de verschillende activiteiten en excursies is TTO een hele leuke en uitdagende opleiding!

Klik hier voor de informatievideo over TTO.

 

Junior traject

In de eerste twee (mavo) of drie (havo en atheneum) leerjaren volgen TTO leerlingen een groot deel van hun vakken in het Engels en worden er verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van wereldburgerschap zoals de Highland Games, Science Fair of St. Patrick’s Day. Daarnaast werken zij samen met leerlingen in het buitenland en maken zij tenminste één keer een reis naar het buitenland. Aan het einde van dit Junior traject ontvangen leerlingen het TTO Junior certificaat van het Nuffic.

TTO in de bovenbouw
 

In de bovenbouw worden de meeste vakken weer in het Nederlands aangeboden, met het oog op de eindexamens die in het Nederlands worden afgenomen. TTO leerlingen kunnen een aantal internationaal erkende diploma’s behalen in de bovenbouw;

  • Mavo leerlingen doen in leerjaar 3 of 4 examen in Cambridge First Certificate English.
  • Havo- en atheneum leerlingen leggen in leerjaar 4 of 5 het Cambridge Advanced Exam of het Cambridge Proficiency Exam af.
  • Atheneum leerlingen nemen deel aan de Cambridge course Global Perspectives and Research. In leerjaar 5 doen zij examen op AS-level (pre-university).

TTO

Toelating en kosten

Leerlingen met een positief mavo-, havo- of atheneumadvies kunnen zich inschrijven voor tweetalig onderwijs. Het beheersen van de Engelse taal is hiervoor niet noodzakelijk, maar je moet wel bereid zijn hier energie in te steken. Vooral in de eerste weken is het natuurlijk wel even wennen!
Voor TTO wordt er een extra ouderbijdrage gevraagd en er zijn kosten verbonden aan examens en excursies buiten het programma.

Meer informatie

Voor meer informatie over TTO kun je contact opnemen met TTO coördinator mevrouw M. van Ingen via het algemene telefoonnummer van de school 0591 622 870 of per e-mail

Read this in English, click here