In het centrum van de macht

In het centrum van de macht

Op maandag 3 december zijn de leerlingen van havo 5 en atheneum 6 op excursie geweest naar Den Haag. Daar hebben ze een educatief programma van Pro Demos gevolgd. Monumenten uit onze democratische rechtsstaat, zoals de Ridderzaal, de Eerste Kamer en Tweede Kamer werden met een bezoek vereerd.

Mark Rutte is door een aantal leerlingen heel even gespot, maar wij konden hem helaas niet fotograferen, zo snel liep hij door de gang. Misschien moest hij het vliegtuig naar de klimaattop in Polen halen? Met Henk Krol (50+ partij) hebben we nog wel even een praatje gemaakt. Hij maakte in het voorbijgaan een grapje: ‘Gelukkig zijn er toch nog politici die op maandag werken.’ Daarmee doelde hij op het feit dat er op maandag en vrijdag niet vergaderd wordt door de Tweede Kamerleden. Verder vroeg hij waar we vandaan kwamen. Toen wij zeiden dat we uit Emmen kwamen, beende hij weg, de roltrap op.

Tot slot gingen de leerlingen met elkaar in debat in de nagebouwde Tweede Kamer. Minister M. Siekman stelde voor om het afsteken van vuurwerk in Nederland te verbieden. Na een verhit debat werd de wet door de Tweede Kamer aangenomen.

Na een zware werkdag op het Binnenhof was het rond 16.00 uur tijd voor ontspanning en konden we genieten van het uitzicht op de Hofvijver. Rond 20.20 uur doemden eindelijk de contouren van de “Oude Meerdijk” op en werden we tijdens het uitstappen van de bus verlicht door de vertrouwde paarsgroene Carmelkleuren.

door Bram Baptist, docent geschiedenis

Terug